Profesjonalny Kurs Baristyczny
Wymagania dotyczące uczestnika kursu:
Kurs ma charakter otwarty, w szkoleniu może uczestniczyć każdy, kto chce nabyć bądź udoskonalić umiejętności we wskazanym poniżej zakresie.
Czas trwania kursu:
Kurs trwa 2 dni - łącznie 16 godzin.
Liczba osób:
Grupa 6-10 osobowa.
Program Kursu:
- Historia kawy.
- Użytkowe gatunki kawy.
- Metody zbierania kawy.
- Obróbka ziaren.
- Zasada 4M.
- Cechy idealnego espresso.
- Techniki przygotowania i parzenia kawy.
- Spienianie mleka.
- Obsługa wszelkiego sprzętu baristycznego (profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek do mielenia, dzbanki itp.). Czyszczenie i konserwacja sprzętu.
- Przygotowywanie wszystkich rodzajów kaw (espresso, latte, cappuccino, americano, latte machiato, espresso doppio, espresso lungo, café au lait, irish coffee, frappe).
- Egzamin praktyczny i teoretyczny.
- Wręczenie dyplomów i certyfikatów.
Wszystkie tematy z programu kursu są omówione zarówno na zajęciach teoretycznych jak i praktycznych. Kurs nastawiony jest na praktykę i 80% czasu zajmują zajęcia praktyczne.
Dokument uzyskany po zakończeniu kursu:
Warunkiem ukończenia kursu jest uzyskanie przez słuchacza zaliczenia z przedmiotów przewidzianych w planie nauczania oraz zdanie egzaminu wewnętrznego przed komisją egzaminacyjną powołaną przez organizatora kształcenia.
Słuchacze, którzy ukończyli kurs z wynikiem pozytywnym uzyskują certyfikat ukończenia kursu.
Możliwość wystawienia certyfikatu w języku angielskim - ważne na terenie UE.